ΥΓΕΙΑ

Μούσι ή Ξύρισμα για το 2024; Ιδού η απορία


Animated Banner
Μούσι ή Ξύρισμα; Το ερώτημα της δεκαετίας το 2020.

Σε γενικές γραμμές σήμερα στους άνδρες έχει επικρατήσει σαν τάση το μούσι, το οποίο όμως αποτελεί προσωρινή μόδα, η οποία σιγά σιγά φτάνει στο τέλος της.

Ποιοι όμως είναι οι πρακτικοί λόγοι να ξυριστεί ή να μην ξυριστεί ένας άνδρας;

Ας τους αναλύσουμε:

  1. Το τακτικό ξύρισμα κάνει απολέπιση του δέρματος, και συνεπώς προάγει την καλή υγεία του δέρματος. Ένας άνδρας που ξυρίζεται τακτικά θα έχει λιγότερες ρυτίδες από τον άνδρα που δεν ξυρίζεται ποτέ, όμως, μόνο στα σημεία όπου ξυρίζεται.
  2. Λιγότερες γυρισμένες τρίχες και λιγότερες μολυσμένες κύστες. Το τακτικό ξύρισμα μειώνει την δημιουργία τους.
  3. Μείωση της ακμής, καθώς το ξύρισμα βοηθάει στη μείωση της λιπαρότητας του δέρματος και μειώνει τα βακτήρια της μικροχλωρίδας του.
  4. Βελτίωση της υγιεινής του δέρματος. Το ξύρισμα αφαιρεί νεκρό δέρμα, διάφορα κατάλοιπα, μειώνει τα βακτήρια, τις πιθανότητες να αναπτυχθούν μυκητιάσεις και διατηρεί το δέρμα καθαρό.

Μούσι ή Ξύρισμα

Αντίστοιχα, ποιοι είναι οι λόγοι να μην ξυριστεί κάποιος, πέραν απλής τεμπελιάς ή της ανάγκης να κρύψει ένα καθόλου βολικό πιγούνι κάτω από μια γούνα;

  1. Προστασία από τον ήλιο και τη UV ακτινοβολία. Ένα πυκνό μούσι μπορεί να γίνει ένας φυσικός φραγμός ανάμεσα στο δέρμα και τις βλαβερές γι’αυτό ακτινοβολίες, μειώνοντας έτσι και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, όμως μόνο στα σημεία τα οποία καλύπτει.
  2. Ενυδάτωση. Ο φυσικός ρόλος των τριχών του σώματος είναι να παγιδεύουν υγρασία και να βοηθάνε τόσο στην ψύξη του σώματος κατά τους ζεστούς μήνες, όσο και στην ενυδάτωση του δέρματος. Να σημειώσουμε όμως πως αυτή η λειτουργία αποτελεί δίκοπο μαχαίρι, διότι απαιτείται τακτικό πλύσιμο, καθώς ο παγιδευμένος ιδρώτας δημιουργεί μυρωδιές.
  3. Αποτελεί φραγμό ανάμεσα σε δέρμα και βακτήρια από το εξωτερικό περιβάλλον, όμως και αυτό έχει τα αρνητικά του, καθώς παγιδεύει πολλά πράγματα, όπως υπολείμματα τροφής, που αντιθέτως, ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.
  4. Μείωση των ερεθισμών, καθώς η τρίχα βοηθάει στη μείωση τριβών και εμποδίζει το δέρμα από το να έρχεται σε απ’ευθείας επαφή με το περιβάλλον.

Στο ερώτημα “Τι πρέπει να επιλέξω, μούσι ή ξύρισμα;”, η απάντηση είναι σχετικά απλή. ‘Ο,τι τραβάει η ψυχή σας, αρκεί να σας πηγαίνει και να γνωρίζετε τα υπέρ και τα κατά των επιλογών σας.

Κι άλλα άρθρα στην κατηγορία Lifestyle

Share: