γνωριμίες
Lifestyle,  Online Dating,  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ο έρωτας στα χρόνια της τεχνολογίας


Animated Banner
Ο έρωτας στα χρόνια της τεχνολογίας

Αγαπητέ Greeklover, η εποχή της τρομοκρατίας σου στους δρόμους και άλλα μέρη της χώρας μας έχει επισήμως τελειώσει.

Με την Ελλάδα να ενσωματώνεται όλο και περισσότερο εντός του Δυτικού Κόσμου και νέα δεδομένα τύπου #metoo και της επιδημίας βίας κατά των γυναικών, γίνεται όλο και πιο δύσκολο πλέον να προσεγγίσεις τις γυναίκες έξω.

Αν και, γενικώς, η έννοια του καμακιού ήταν πάντα ελαφρώς παιδιάστικη και αφελής. Πόσοι από τους φίλους σας/γνωστούς/ο,τιδήποτε έχουν να σας διηγηθούν ρομαντικές ιστορίες τύπου «Ο Μήτσος μου’κάνε «Ψιτ, κοπελιά, είσαι κούκλα!» στην Αριστοτέλους και ήταν έρωτας από την πρώτη ματιά!»;

Τα νέα στατιστικά δείχνουν πως όλο και περισσότερος κόσμος, τόσο στην Ελλάδα όσο και τον υπόλοιπο κόσμο, προτιμάει τεχνολογικά μέσα για την εύρεση ερωτικού συντρόφου.

Σύμφωνα με στατιστικά δεδομένα του 2022, το 58% των νέων ηλικίας μέχρι 30 ετών χρησιμοποιεί κάποιο online app γνωριμιών και το 43% προτιμούν το ίντερνετ και τον γραπτό λόγο ως βασικό τρόπο επικοινωνίας.

Ο έρωτας στα χρόνια της τεχνολογίας

Οι λόγοι για αυτήν την προτίμηση είναι πολλοί και διαφορετικοί για τον καθένα. Περισσότερες επιλογές, φόβος απόρριψης στην πραγματική ζωή, προσωπική ασφάλεια στην περίπτωση των γυναικών, που σε περίπτωση κάποιων red flags μπορούν να τη γλυτώσουν φτηνά με ένα μπλοκ. Σχετική ανωνυμότητα που προσφέρει το ίντερνετ, καθώς γνωρίζουμε πως δεν είναι όλοι μονογαμικοί και πως και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή. Κοινωνική αμηχανία στους νέους, που εκφράζονται πιο εύκολα με γραπτό λόγο παρά σε πιο τετ-α-τετ καταστάσεις. Έλλειψη χρόνου για πιο άμεση επικοινωνία λόγω φόρτου εργασίας και πολλά άλλα.

Το internet dating έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας και η συμμετοχή του κόσμου σε αυτό συνεχώς θα αυξάνεται όσο περνάνε τα χρόνια.

Η μετάβαση από την παραδοσιακή προσέγγιση των σχέσεων στην ψηφιακή εποχή έχει φέρει αρκετές αλλαγές στον τρόπο που οι άνθρωποι αναζητούν τον έρωτα. Με την αυξανόμενη χρήση του internet και των online εφαρμογών γνωριμιών, η επικοινωνία ανάμεσα στα άτομα έχει εκτοπιστεί σε έναν κυβερνοχώρο που προσφέρει περισσότερες επιλογές και ευκαιρίες, αλλά και νέες προκλήσεις.

Η αναδυόμενη τάση της χρήσης online εφαρμογών γνωριμιών αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στην κοινωνία μας. Η αύξηση του ποσοστού χρήσης αυτών των εφαρμογών, όπως αποκαλύπτουν τα στατιστικά του 2022, αποδεικνύει τη διαστροφή των προτιμήσεων προς τον ψηφιακό κόσμο. Οι νέοι, ιδιαίτερα, επιλέγουν να αναζητούν συντρόφους μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, κάτι που έχει επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες.

Ο φόβος της απόρριψης στην πραγματική ζωή, οι αναγκαίες προφυλάξεις για την προσωπική ασφάλεια, καθώς και η επιθυμία για περισσότερες επιλογές, αναδεικνύονται ως κύριοι λόγοι για την αυξημένη χρήση του internet στον τομέα των σχέσεων. Η ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο είναι επίσης αποφασιστική, επιτρέποντας στους χρήστες να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν χωρίς τον φόβο των κρίσεων που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζαν πρόσωπο με πρόσωπο.

Ενώ οι παραδοσιακές μέθοδοι γνωριμιών, όπως το “καμάκι” στους δρόμους, εξακολουθούν να υπάρχουν, οι νέοι επιλέγουν ολοένα και περισσότερο την άνεση και τις δυνατότητες που παρέχει το online dating. Το διαδίκτυο δεν προσφέρει μόνο τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε μια πληθώρα πιθανών συντρόφων, αλλά και τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε και να γνωρίσετε καλύτερα κάποιον πριν από το πιθανό ραντεβού.

Η κοινωνική αμηχανία, ο χρόνος που λείπει για παραδοσιακές συναντήσεις, οι πολλαπλές υποχρεώσεις και η ανάγκη για γρήγορη και ευέλικτη επικοινωνία αποτελούν επιπλέον κίνητρα για την αυξανόμενη δημοτικότητα των online εφαρμογών γνωριμιών.

Παρά τις θετικές πτυχές, ορισμένοι θεωρούν πως η ψηφιακή προσέγγιση των σχέσεων μπορεί να απομακρύνει την αυθεντικότητα και τον ανθρώπινο παράγοντα από τον τομέα των σχέσεων. Εντούτοις, η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τις συνεχείς αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία.

Σε κάθε περίπτωση, το internet dating έχει καταστεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων και αναμένεται να συνεχίσει να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για τη δημιουργία σχέσεων και την αναζήτηση του έρωτα.

Κι άλλα άρθρα στην κατηγορία Online Dating

Share: